Zielona herbata odmiany matcha

Zielona herbata odmiany matcha

Herbaty występują w wielu odmianach, na przykład białej, czarnej czy zielonej. Zielonych herbat, uznawanych przez wielu za niosące zbawienny wpływ na organizm, jest kilka rodzai. Wszystkie pochodzą z rośliny jednej odmiany, różnią się jedynie okresem zbioru, sposobem uprawy oraz warunkami parzenia. Wyjątkową odmianą zielonej herbaty jest matcha, która aktualnie zdobywa coraz większą popularność. Czym się charakteryzuje i jakie są korzyści z jej picia?

Jedna z odmian zielonej herbaty, czyli matcha

herbata zielona matchaMatcha to wyjątkowa odmiana zielonej herbaty, która nie przypomina klasycznych liści czy pączków, z których przygotowuje się napar. Występuje ona bowiem w formie sproszkowanej. Dzięki temu można dodawać ją do różnych potraw, takich jak lody czy ciasta. Ta herbata zielona matcha parzona jest w specjalny sposób, który w Japonii jest bardzo starannie przygotowywaną ceremonią. Uprawa tego rodzaju herbaty różni się od innych, ponieważ nie rośnie ona w słońcu. krzewy zielonej herbaty przysłania się specjalnymi matami, przez co liście nabierają charakterystycznej barwy. Następnie są one zbierane i ścieranie na pył. Swój lekko słodki smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza specjalnemu procesowi uprawy. Sprawia on także, że liście herbaty stają się bogate w wiele substancji odżywczych, które mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu. Herbata matcha zawiera bardzo dużo antyoksydantów, które mają zdolność neutralizowania tak zwanych wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki tlenu, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu chorób, takich jak problemy z sercem, wzrokiem czy mózgiem. Picie regularnie zielonej herbaty matcha zapobiega temu oraz także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Dodatkowo, filiżanka tej zielonej herbaty ma w sobie prawie taką samą ilość kofeiny, co filiżanka kawy. Dlatego jest ona idealnym sposobem na pobudzenie się i zyskanie energii do działania. Plusem jest to, że pobudza etapami, nie jest to nagły przypływ siły – z tego powodu jest świetną alternatywą dla zwykłej, czarnej kawy.

Matcha to odmiana zielonej herbaty, zyskująca ostatnio ogromną popularność na świecie. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi uprawy, ale także odpowiedniego parzenia. Należy zalewać ją gorącą, ale nie wrzącą, wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza i mieszać specjalną, bambusową miotełką aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Kiedy uzyskamy charakterystyczną piankę na powierzchni – matcha jest gotowa do wypicia.

Close Menu